De eerste pagina
Image default
Marketing

Dompelpompen in noodgevallen: wat te doen bij overstromingen en wateroverlast?

In België zijn overstromingen en wateroverlast helaas geen onbekende verschijnselen. In noodsituaties zoals deze, spelen dompelpompen een cruciale rol bij het beheersen van de waterstroom en het minimaliseren van schade. In deze blog bespreken we hoe je je kunt voorbereiden op overstromingen, hoe je dompelpompen in noodsituaties moet gebruiken, het belang van regelmatig onderhoud en het samenwerken met lokale hulpdiensten voor een veilige gemeenschap.

De voorbereiding op overstromingen

Nu het weer omslaat en we vaker last hebben van regenbuien en stormen, is het belangrijk om je gereed te maken voor wat er kan komen. Overstromingen kunnen zich onverwacht voordoen, en daarom is het essentieel om voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je een dompelpomp opneemt in je noodpakket. Deze pomp kan namelijk helpen bij het verwijderen van water in je kelder of in andere ongewenste gebieden en het beschermen van je eigendommen. Zorg ervoor dat je het juiste type dompelpomp hebt voor je specifieke behoeften en dat je vertrouwd bent met de bediening ervan.

Welke dompelpompen zijn er?

Bij het kiezen van een dompelpomp is het belangrijk om te weten welk soort water je moet verpompen en of je de pomp permanent wilt installeren met een vlotter voor automatische regeling op basis van het waterpeil. Er zijn drie verschillende dompelpompen:

 

  • Dweilpomp: een dweilpomp is ideaal voor het vrijwel volledig leegpompen van ruimtes (1 tot 2 mm water blijft staan). Een dweilpomp is alleen geschikt voor schoon of licht vervuild water. Je kunt deze bijvoorbeeld plaatsen in ondergelopen kelders.

  • Vuilwaterpomp: een vuilwaterpomp wordt ingezet bij zwaardere taken, zoals het verpompen van water met aanzienlijke vervuiling, zoals zand of sloot-/vijverwater. Deze pompen worden vaak gebruikt in de bouwsector of in de landbouw.

  • Schoonwaterpomp: alle dompelpompen kunnen schoon water verwerken, maar er zijn speciale schoonwaterpompen die hiervoor ontworpen zijn. Schoonwaterpompen zijn handig voor taken zoals het leegpompen van een regenton, reservoir of opvangbak.

Dweilpompen gebruiken bij kleinere overstromingen

Bij kleinere wateroverlast, zoals lekkages of overstromingen in een kelder of souterrain, kunnen dweilpompen een handig hulpmiddel zijn. Deze compacte pompen zijn ontworpen om snel en efficiënt water op te zuigen en kunnen helpen om schade aan vloeren en bezittingen te minimaliseren.

Hoe gebruik je een dompelpomp?

Wanneer een overstroming toeslaat, is snel handelen belangrijk. Hier zijn enkele stappen om een dompelpomp effectief te gebruiken:

 

  • Plaats de dompelpomp in het overstroomde gedeelte van je huis of gebied, bij voorkeur op het laagste punt.

  • Sluit de pomp aan op een geschikte voedingsbron en zorg ervoor dat de afvoerslang goed is bevestigd.

  • Schakel de dompelpomp in en laat deze het water wegpompen.

  • Houd toezicht op de pomp om ervoor te zorgen dat deze efficiënt werkt en dat het water snel afneemt. Houd hierbij in de gaten dat deze niet droogloopt (de pomp draait wel, maar verpompt geen water).

Hoe kunnen dompelpompen bijdragen aan gemeenschapsveiligheid?

Overstromingen kunnen hele gemeenschappen treffen, dit hebben we de afgelopen jaren wel gemerkt. Daarom is samenwerken met lokale hulpdiensten van groot belang. Deel je dompelpomp met anderen in nood (mits het veilig is), en werk samen om wateroverlast te beheersen. Door gezamenlijke inspanningen kunnen we de impact van overstromingen verminderen en de veiligheid van onze gemeenschappen verbeteren.