De eerste pagina
Image default
Humor

Mijn Ervaring op mijn Naniwa Chosera 400 wetsteen

Mijn slijp ervaring

(Voor meer dan 3 jaar slijp ik messen met wetstenen, ik heb veel kunnen verbeteren, maar ik moet nog VEEL leren. Ik slijp voor mezelf/familie/vrienden. De laatste jaren slijp ik ook wat voor mijn buren om wat extra geld te verdienen. Over het algemeen zijn de resultaten goed en is iedereen blij.)

Mijn buren vroegen me net om hun set met Henckels keukenmessen te slijpen. De meeste messen moesten even uitgedund worden en opnieuw geprofileerd worden. Mijn nieuwe Chosera 400 heeft dit goed voor elkaar gekregen, hierna heb ik ze nog even nageslepen op mijn 1k, 4k, en 6k stenen.

Het doem scenario: Hakmes slijpen

Toen kwam hun hakmes, HOLY SHIT. Het was vrij bot en ingedeukt maar zag er nog volkomen bruikbaar uit; Ik heb in het verleden niet veel hakmessen / choppers geslepen, maar heb fatsoenlijke resultaten behaald met de weinige die ik wel heb gedaan.

Elke zijde heeft een slijphoek van ongeveer 30 ° (goed, om dat te blijven houden), over het algemeen vlak maar gevarieerd met hier en daar wat oneffenheden / micro-kuilen. Enkele kleine inkepingen, een paar centimeters van de top, enkele ruwe slijpsporen langs de bovenkant van de vouw van een eerdere verscherping. Deze slijpsporen zijn zo diep dat wanneer ze verwijderd worden de eerste slijp iets meer weg zal slijpen. Ik neem aan dat het wat meer werk zal zijn, maar het resultaat zou mooi moeten worden. Ongeveer 15 minuten voor het slijpen op de chosera 400 (met een minimale kracht bij het naar voren brengen van de rand, iets meer kracht naar achteren), merkte ik bijna geen enkele verandering aan de rand op, met uitzondering van een kleine wijziging in de oppervlaktestructuur. 30 minuten bezig, nog steeds geen echte verandering, dus ik verhoog mijn druk een beetje. Nu 45 minuten bezig, nog geen braam te zien, ik heb een paar keer van kant verwissel, omdat de metaalafname gelijk probeer te houden. Zweet begint inmiddels te druipen, 1 uur in totaal, de slijpsporen van de vorige slijpmachine zijn er nog steeds, en de piepkleine inkepingen zijn nog steeds niet weg geslepen. Wat de fak!?

@ 1 uur 30 minuten, Ik heb eindelijk een uiterst kleine braam, ik heb 90% van het randoppervlak geslepen / geschuurd en heb een gelijkmatige boog aan de bovenkant van de vouw geplaatst. Hierrbij heb ik enkele van de oude slijpsporen verwijderd, maar niet alles. Het is niet zo mooi als ik zou willen, maar op dit moment is mijn chosera 400 een paar millimeter te veel kwijt en hoest hij erg veel bloed op. Ik bedoel natuurlijk modder, maar ik denk dat ik genoeg van de steen voor vandaag heb vernietigd. Ik heb nog een oude versleten goedkope Norton wetsteen liggen (grof), ik geef hem wat passen en weet je wat? Het lijkt alsof het beter werkt dan de chosera 400 (misschien zit het gewoon in mijn hoofd).

@ 2,5 uur, ik zeg genoeg geslepen. Ik geef het hakmes nog wat passen op mijn 1k-steen, en dan wat polijsten op de 6k die wel een mooie esthetische oppervlaktepolijst toevoegt. Ik ben niet blij met de geslepen rand en in het algemeen voldoet het hakmes niet aan mijn servicenormen, maar ik stop ermee. 3 uur totaal op een hakmes van 15 freakin’ cm, holy moly. Dit ding werkt het zweet uit mijn naad.

Ik weet het niet zeker, maar ik veronderstel een paar dingen:

– Mijn vaardigheid met hakmessen heeft veel verbetering nodig

– De warmtebehandeling / rockwell-hardheid was veel te hoog voor mijn specifieke grove chosera-steen Misschien had ik hiervoor een goede, ruwe diamantplaat nodig

– Een hardcore bandslijper zou veel beter zijn geweest om mee te beginnen

Ik betreur dat ik mijn chosera 400 hieraan heb blootgesteld … zucht

http://www.slijpuniversiteit.nl