De eerste pagina
Image default
Bedrijven

Een scherp mes maken kan je zelf!

Zelf handmatig leren slijpen is geen rocket sience, maar je moet het wel even onder knie krijgen. Een paar goede kwaliteit wetstenen moeten ook geen dure investering zijn. Ik denk dat je ongeveer €100-€150 moet spenderen om goede kwaliteit wetstenen te kopen waar je de rest van je leven mee kunt doen.

Als ik net zou beginnen met slijpen ,dan zou ik waarschijnlijk voor handgemaakte wetstenen kiezen. Een Norton wetsteen, Shapton, of andere grote merken zouden een goede keuze zijn. Zoek dan naar drie verschillende grofheden; 120, 400 en 1000. Daarnaast zou ik ook kijken voor een goede sterke diamanten slijpsteen van DMT. Het verschil hiertussen zit hem vooral in de prijs. De exacte grofheid is niet zo belangrijk. Het zou evengoed zijn als je een grofheid van 200, 600 en 1200 zou kiezen. Al het werk op de wetsteen kan afgewerkt worden met een goede strop met een fijn polijstmiddel, zoals chroomoxide of diamant.

De sleutel tot een goede handmatige slijper is om een goede consistente slijpbeweging/ slijphoek vast te houden tussen het mes en de steen. Dit is de lastigste taak van het slijpen, en daar moet je even voor oefenen. Denk niet dat meer druk op het mes ervoor zal zorgen dat je sneller slijpt. Gebruik lichte druk, net iets meer dan het gewicht van het mes, en houdt je mes in dezelfde hoek. Neem gerust de tijd, want haastige spoed is zelden goed.

Koop een goedkoop keukenmes van minder dan €10,- en hecht hier niet te veel waarde aan. Het staal zal waarschijnlijk erg zacht zijn, dus zal je al snel resultaten zien. Bedek de vouw van het mes (de rand) met een zwarte stift, en herhaal dit een paar keer om te zien wat je weg slijpt. Hiermee kan je zien of jee en consistente hoek kunt vasthouden tijdens het slijpen. NEEM DE TIJD. Als ik uit de losse pols ga slijpen, vind ik het altijd fijn om een vouw per keer te slijpen. Een rand heeft twee vouwen voor de duidelijkheid, dit is het scherpe gedeelte dat je slijpt. Ik slijp net zo lang, totdat ik een braam zie op het mes. Een braam is een lijn metaal dat zich aan de andere kant van het mes omhoog gaat vormen als je aan het slijpen bent. Je kunt deze braam voelen door je nagel over de rand te halen. Als je eenmaal een braam over de hele lengte van het mes hebt geslepen, dan kan je het mes omdraaien en de andere kant slijpen. Dit doe ik vaak twee keer, de tweede keer is de braam al erg klein. Als dit eenmaal voorbij is, dan ga je over naar de tweede wetsteen met een fijnere grofheid. Herhaal dit proces vervolgens op de nieuwe steen. Een braam slijpen zal dit keer waarschijnlijk veel sneller gaan en je zal bovendien een veel kleinere braam creëren. Ga vervolgens naar je laatste wetsteen en herhaal het allemaal weer. Het blijft slim om telkens de rand goed zwart te maken met de stift.

Als je de consistente slijphoek eenmaal goed kunt vasthouden kan je een proberen om een klein zakmes te slijpen. Probeer weer de stift te gebruiken, zodat je goede feedback krijgt op het slijpen. 2-3 avonden oefenen zal genoeg zijn om een echte professional te worden! Het is echt geen rocket sience, maar oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

https://www.blokker.nl/