De eerste pagina
Image default
Dienstverlening

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Een salarispakket dient niet alleen uit een hoog loon te bestaan, het bevat meerdere componenten die allemaal meetellen. Jouw beloningspakket kan in drie typen loon worden opgedeeld: de primaire arbeidsvoorwaarden (loon, wettelijke verplichtingen zoals bijvoorbeeld vakantietoeslag, 13e maand etc.), de secundaire voorwaarden (bonussen, reiskostenvergoeding, auto van de zaak etc.) en de tertiaire arbeidsvoorwaarden (koffieautomaat, bedrijfsrestaurants, tafeltennistafel in de kantine etc.). De focus van het salarispakket ligt natuurlijk bij de primaire voorwaarden maar je kan jouw salaris aanzienlijk opleuken door secundaire arbeidsvoorwaarden te stellen.

In het bedrijfsleven en zeker bij commerciële bedrijven wordt een variabele beloning toegepast. Een zogenoemd prestatie loon betaald jouw meer als bepaalde doelstellingen of targets behaald worden. Met name de Salestak van bedrijven en diverse management posities gebruiken zo een dergelijk beloningssysteem. Het is een mooie kans om werknemers tot het bot te motiveren om er iets extra’s uit te halen. Je kan denken aan een x aantal verkopen als target of juist een stijging van de winst van de afdeling. Targets kunnen natuurlijk oneindig variëren maar bedenk goed dat deze wel goed meetbaar moeten zijn.

Maar let op waarschuwt een medewerker van een bekend loonbureau: “Als jouw personeel het target onhaalbaar acht dan zullen de prestaties namelijk weer teruglopen. De motivatie vervalt en men zal bij lange na niet het voor ogen gehouden resultaat behalen.”

Ondanks alle positieve punten van een variabel salaris kent het toch een vrij negatief imago. Dat slechte imago is vooral ontstaan door de krediet crisis die volgens sommigen weer is ontstaan door de graaicultuur in de financiële wereld. Het roept de woede op van financieel minder bedeelden. In hoeverre dit terecht of onterecht is laat ik in het midden, maar ik las er laatst wel een mooi verhaal over: op de aandeelhoudersvergadering van Ahold betrad een 19 jarige vakkenvuller de spreekstoel en vertelde over de scheve beloningsverhoudingen binnen het bedrijf. Topman Dick Boer verdient per jaar een salaris waar de arme vakkenvuller meer dan 299 jaar voor moet werken. Het is natuurlijk wel zo dat de heer Boer veel meer verantwoordelijkheid draagt maar juist door het invoeren van een variabel salaris kan ook deze jongen de kans krijgen om in de buurt van meneer Boer te komen. Zo worden goede werknemers extra beloond en kwakzalvers afgestraft.

http://www.cbbs.nl/