De eerste pagina
Image default
Gezondheid

Jacuzzi unieke werking bij reuma en artrose

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn ontstaan. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kunt u zich minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kunt u moe of lusteloos worden van reuma. Klachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden.

De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. U kunt er dus niet van genezen. Zonder behandeling worden de klachten vaak erger. Met een goede behandeling kunnen uw klachten verminderen en kan de aandoening tot rust komen. Artrose is een gewrichtsaandoening die vooral gekenmerkt wordt door verslechterd kraakbeen in het gewricht, wat gepaard gaat met een milde ontsteking en pijn. In de volksmond wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd.

 

 

Hydrotherapie betekent water therapie en staat voor de uitvoer van bewegingsoefeningen in verwamrd of warm water. Mensen met reumatische klachten hebben baat bij deze therapievorm. In het verwamrde kan men namelijk aangepast bewegen en door de gewichtsloosheid die men in water ervaart wordt de druk op de gewrichten verminderd. Hierdoor wordt het gehele lichaam minder belast, een heerlijke ervaring voor reuma patiënten. Hydrotherapie is daarnaast ook zeer geschikt voor mensen met neurologische aandoeningen, spierziekten en patiënten die gebonden zijn aan een rolstoel. In een jacuzzi of buitenspa maar ook in sommige zwembaden komen de facetten water en warmte samen. Hierdoor kan men deze therapie hierin goed uitvoeren.

De aanwezige hydro massage jets in een spa zorgen voor een fijne en diep doordringende massage met een heilzame werking op psychisch en fysiek vlak als resultaat. Waar ligt de heilzame werking van hydrotherapie? Het maakt gebruik van de effecten van verschillende watertemperaturen en waterdruk op het lichaam. De huid registreert de prikkels die binnenkomen en leidt ze naar de hersenen, alwaar ze worden verwerkt. In antwoord op de prikkels uit de huid stimuleren de hersenen het immuunsysteem, de bloedsomloop en het verteringsstelsel, verminderen ze de productie van stresshormonen en de gevoeligheid van het lichaam voor pijn.

 

 

Wat betreft de temperatuur kan gebruik worden gemaakt van warme en koude stromen. Warmte geeft rust, het kalmeert de spieren. Koude daarentegen activeert het lichaam. Met de druk die het water uitoefent op het lichaam kan eindeloos worden gevarieerd, afhankelijk van de klachten van de patiënt. In het water ervaren mensen een soort verlossing van de zwaartekracht: in water kan men als het ware zweven. Op deze manier kunnen spiergroepen welke klachten veroorzaken worden verlicht en kan men op een veilige en aangename manier bewegingsoefeningen uitvoeren. 

Een gegeven feit is dat jacuzzi’s mensen met reumatische klachten daadwerkelijk kan helpen. Het geeft pijnverlichting en maakt het leven even iets aangenamer. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer artsen die mensen met reuma behandelen aanraden met regelmaat gebruik te maken van een jacuzzi of spa bad. Sommige reuma patiënten hebben zelfs speciaal voor hun aandoening een eigen jacuzzi aangeschaft.

http://www.sunspabenelux.nl