De eerste pagina
Image default
Aanbiedingen

Belgen durven de bandenspanning niet te meten

prijzen tweedehands autos belgie

 

auto verkopen 

tweedehands auto

 

Veel Belgen durven de bandenspanning niet zelf te meten, maar zouden de bandenspanning eens per maand moeten controleren. Om de Belgen in staat te stellen dit maandelijks te doen, startte BRSI half november een campagne.

Uit een onderzoek uitgevoerd door de Belgian Road Safety Association (BRSI) in opdracht van Recytyre, een bedrijf dat autobanden recyclet, blijkt dat acht op de tien Belgen onvoldoende aandacht besteden aan de bandenspanning. De belangrijkste reden hiervoor is dat de chauffeur bang is om de banden tijdens de keuring volledig leeg te laten lopen. Daarom kunnen ze tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt meestal alleen de bandenspanning controleren door een garagist. Het is echter te weinig om de bandenspanning één keer per jaar te controleren in plaats van één keer per maand.

Bespaar 300 euro

BIVV lanceerde een campagne met Federauto, Touring en Total om chauffeurs te herinneren aan het belang van een goede bandenspanning. Op deze manier kan de chauffeur tot 300 euro per jaar besparen. Dit komt omdat door het verschil in bandenspanning de band sneller gaat slijten en de kans op een lekke band toeneemt. Als de bandenspanning abnormaal is, verbruikt de auto bovendien meer, wat ook de benzinekosten verhoogt.

Controleer het zelf

Bij garagereparaties controleren monteurs standaard de bandenspanning, maar chauffeurs hoeven niet altijd naar de garage om de bandenspanning te meten, omdat ze dit zelf kunnen doen. Het duurt ongeveer vijf minuten om de bandenspanning te controleren en de kans dat de band leegloopt of zelfs helemaal kapot gaat, is erg klein. De chauffeur kan een speciale pomp gebruiken die is aangesloten op de bandklep om de bandenspanning zelf te meten bij het benzinestation. In de publiciteitscampagne die volgende week van start gaat, hoopt het BIVV Belgische chauffeurs de mogelijkheid en het belang te geven om elke maand de bandenspanning te controleren en nieuwe gewoonten voor hen te ontwikkelen.

Het belang van een goede bandenspanning

De bandenspanning van de auto is erg belangrijk voor de veiligheid van de inzittenden en de portemonnee van de eigenaar. Zo zorgt een goede bandenspanning voor een lager brandstofverbruik en wordt de bandenslijtage verminderd, waardoor de mogelijkheid van bandvervanging wordt verkleind. Bij een te lage bandenspanning is het contactoppervlak tussen de band en het wegdek groot.Dit maakt de grip van de auto op het circuit sterker, maar genereert ook meer wrijving, waardoor de band vervormt en niet meer op de velg past. Integendeel, bij een te hoge bandenspanning is het contactoppervlak tussen de band en de weg klein, wat ook betekent dat de auto weinig grip op de weg heeft. Bij een te hoge bandenspanning loopt de chauffeur ook het risico op lekke banden.

Wij kunnen alle vragen voor u regelen en een redelijke prijs voor uw auto voorstellen!

https://auto-verkopen-belgie.com/nl/info/2dehands-site-belgie/