De eerste pagina
Image default
Afvalverwerking

Tips voor een bezoek aan het containerpark

Wanneer je naar een containerpark in Oostende, Brugge, Gent, Antwerpen of een andere stad/gemeente gaat zijn er dikwijls enkele regels om rekening mee te houden. Wij zetten de voornaamste aandachtspunten en tips voor jou in één overzichtelijke lijst. 

Tips & advies

Controleer op voorhand de openingsuren van het containerpark. Sommige locaties hebben speciale dagen of uren voor bepaalde soorten afval. En op deze manier voorkom je dat je voor een gesloten poort staat. Controleer dus zeker de website van je gemeente.

Sorteer je afval thuis al zoveel mogelijk in verschillende bakken of zakken. Dat bespaart je tijd en moeite in het containerpark zelf. 

Ken je de layout van het recyclagepark? Houd hiermee rekening tijdens het inladen van je auto of aanhangwagen. Er is namelijk niets zo frustrerend als een stuk afval dat helemaal onderaan ligt, waardoor je eerst verder moet rijden om de rest weg te gooien.

Gebruik je een aanhangwagen? Zorg dat alles goed vast zit voordat je de baan op gaat. Rondvliegend afval kan erg gevaarlijk zijn en ongelukken veroorzaken.

Vergeet je identiteitskaart niet. Op de meeste locaties moet je je identiteitskaart invoeren als bewijs dat je in de gemeente woont. Hiermee worden ook het aantal bezoeken geregistreerd (indien dit gelimiteerd is op jaarbasis). 

Volg steeds de aanwijzingen van het personeel en de borden op het containerpark. Zij kunnen je helpen om je afval correct te sorteren en te deponeren.

Respecteer ook de andere bezoekers en houd rekening met hun veiligheid en comfort. Help desnoods een handje wanneer je ziet dat ze het moeilijk hebben om iets uit te laden.

Breng geen gevaarlijk of verboden afval naar het containerpark. Dit zijn bijvoorbeeld explosieven, radioactief materiaal, dierlijk afval of medisch afval. Deze soorten afval moeten apart ingezameld en verwerkt worden door gespecialiseerde bedrijven. Als je twijfelt over een bepaald soort afval, vraag dan advies aan het personeel of raadpleeg de website van je gemeente.

Maak gebruik van de gratis diensten die het recyclagepark aanbiedt. Sommige parken hebben bijvoorbeeld een kringloopwinkel, een composthoek of een repair café. Daar kan je spullen kopen, ruilen, composteren of laten herstellen.