De eerste pagina
Image default
Eten en drinken

De precieze werking van afvallen met berberine

Voor mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben bij hun inspanningen om af te vallen, kan afvallen met berberine interessant zijn. In het verleden waren supplementen die beweerden te helpen bij gewichtsverlies meestal niet effectief of onveilig – en soms allebei. Maar nu suggereert onderzoek dat er een krachtig supplement is dat patiënten echte resultaten kan geven: berberine. In combinatie met een dieet en lichaamsbeweging zou de berberine werking kunnen helpen om mensen veilig gewicht te laten verliezen.

Werking berberine afvallen

Voordat we het over de werking van berberine & afvallen hebben, eerst meer uitleg over berberine. Berberine is een isolaat afkomstig van veel voorkomende planten, waaronder de berberistruik (Berberis vulgaris) waarnaar de chemische stof zijn naam ontleent. Historisch gezien werd berberine in de Chinese traditionele geneeskunde gebruikt als pigment en als geneesmiddel. Meer recent heeft de wetenschappelijke belangstelling voor berberine echter een handvol potentiële klinische toepassingen aan het licht gebracht, waaronder gewichtsverlies.

De voornaamste aantrekkingskracht van berberine als afslanksupplement komt voort uit zijn vermogen om de productie van cellulaire energie minder efficiënt te maken. Gewone leken zouden kunnen veronderstellen dat een verminderde efficiëntie gevaarlijk of ongezond is, maar in werkelijkheid kan het tegendeel het geval zijn.

Wanneer cellen hun cellulaire energie zeer efficiënt kunnen produceren, wordt een hoger percentage voedingsstoffen omgezet in energie. Hierdoor krijgen ze meer chemische energie dan ze nodig hebben om hun fysiologische functie uit te voeren. Cellen consolideren deze overtollige energie in adipocyten, ook wel vetcellen genoemd.

Cellulaire energie

Vermindering van de efficiëntie van de productie van cellulaire energie leidt dus tot een kleinere energiebalans dan de cel nodig heeft. Met andere woorden, er is minder overtollige chemische energie die wordt omgezet in vet. Bij gebruik in combinatie met diëten en lichaamsbeweging zou de door berberine geïnduceerde inefficiëntie een krachtig hulpmiddel kunnen zijn bij gewichtsverlies, doordat de drempel van andere acties die nodig zijn voor cellen om een negatieve energiebalans te draaien, wordt verlaagd; wanneer cellen een negatieve balans van chemische energie hebben, geeft het lichaam opgeslagen energie in vetcellen vrij, zodat ze kunnen blijven functioneren.

Calorie beperking en lichaamsbeweging dragen beide bij aan deze negatieve energiebalans, maar de manier waarop berberine de efficiëntie van de energieproductie verlaagt is uniek. Binnen cellen is het organel dat bekend staat als de mitochondriën verantwoordelijk voor de synthese van chemische energie uit voedingsstoffen. Berberine infiltreert in de mitochondria en remt daar de keten van chemische reacties die verantwoordelijk zijn voor het genereren van chemische energie.

Opmerkelijk is dat het deze reacties niet permanent of zwaar remt, wat gevaarlijk of fataal zou zijn. In plaats daarvan remt berberine het energieproductieproces slechts licht af, zodat het door kan gaan, terwijl het de maximale snelheid van de omzetting van voedingsstoffen in energie vertraagt. Omdat de cel langer moet werken om dezelfde hoeveelheid energie aan te maken, leidt dit effect tot gewichtsverlies als het energietekort lang genoeg aanhoudt. Als zodanig kan berberine veilig gebruikt worden met behoud van werkzaamheid.

Hoe effectief is berberine bij het afvallen?

Afvallen met berberine heeft al een handvol belangrijke bewijzen van werkzaamheid doorstaan. Eerder onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat zwaarlijvige menselijke patiënten gemiddeld 5 pond verloren tijdens een behandeling van 12 weken. Hoewel deze resultaten bescheiden lijken, zit er meer achter.

Veelzeggend is bijvoorbeeld de werking bij patiënten in het onderzoek een daling van 22% van hun oplosbare triglyceridenwaarden en een daling van 12% van hun cholesterolwaarden ondervonden, boven wat verwacht zou worden van gewichtsverlies alleen.

Dit betekent dat berberine de patiënten hielp afvallen en tegelijkertijd de schadelijke chemische correlaten van overgewicht verminderde; hoge triglyceride- en cholesterolwaarden worden in verband gebracht met veel van de negatieve gezondheidsgevolgen van overgewicht. Als zodanig bood berberine waardevolle bescherming van de algehele gezondheid.

Een ander onderzoek waarin het effect van berberine op gewichtsverlies bij zwaarlijvige patiënten met stofwisselingssyndromen werd onderzocht, leverde soortgelijke veelbelovende resultaten op. In dit onderzoek verloren degenen die berberine innamen gemiddeld 4 kilo meer dan de patiënten die een placebo innamen.

Na onderzoek van de vetcellen van de studiedeelnemers onder de microscoop ontdekten de onderzoekers ook dat minder van hun vetcellen pre-diabetisch bleken te zijn. Hoewel de betekenis van dit resultaat nog onduidelijk is, suggereert het wel dat patiënten die geclassificeerd zijn als prediabetici bijzonder krachtige voordelen kunnen ondervinden van berberine. Net als in het andere klinische onderzoek naar berberine, meldden de patiënten tijdens de 12 weken durende toediening van berberine geen belangrijke bijwerkingen.

Hoe veilig is berberine?

Hoewel bekend is dat berberine goed wordt verdragen, moeten patiënten toch voorzichtig zijn met het gebruik ervan voor gewichtsverlies, vooral als ze leverproblemen hebben. Dat komt omdat berberine de energieproductie van de mitochondriën remt en ertoe kan leiden dat cellen meer energie nodig hebben dan ze voorhanden hebben. Voor de meeste cellen maakt de extra afbraak van vet het verschil goed en kunnen de cellen doorgaan met hun normale activiteiten; vetcellen zetten hun opgeslagen energie om in een bruikbare vorm en zorgen ervoor dat andere cellen toegang hebben. Sommige soorten cellen hebben echter beperkte toegang tot de nabijgelegen energiereserves.

Met name levercellen moeten het zonder vetafzettingen in de buurt stellen, omdat deze afzettingen zelf het functioneren van de cellen kunnen verstoren. Dit betekent dat wanneer berberine het vermogen van de mitochondriën om energie te produceren vermindert, levercellen mogelijk niet de energie kunnen krijgen die ze via vetafzetting nodig hebben. Hoewel deze cellen via de bloedbaan nog steeds voldoende energie kunnen krijgen om te overleven, kan hun functie geremd worden.

Omdat de levercellen verantwoordelijk zijn voor het zuiveren van het bloed van gifstoffen, kunnen ze overweldigd raken als ze te maken krijgen met een grotere lading gifstoffen dan ze in hun nieuwe geremde toestand kunnen zuiveren. Nog belangrijker is dat berberine rechtstreeks bepaalde kritieke leverenzymen remt die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de meeste farmaceutische geneesmiddelen.

Als deze leverenzymen geremd worden, kan de aanwezigheid van bepaalde geneesmiddelen in het systeem van de patiënt worden bestendigd. Hoewel veel geneesmiddelen vergelijkbare effecten hebben op leverenzymen, betekent dit wel dat patiënten met leverproblemen berberine met voorzichtigheid moeten benaderen. Regelmatig bloedonderzoek van leverenzymen kan ervoor zorgen dat patiënten in goede gezondheid blijven. Momenteel suggereren de gegevens dat berberine volledig veilig te gebruiken is gedurende maximaal 12 weken.

Profiteren van de berberine

Onderzoekers zijn nog aan het uitzoeken welke groepen patiënten het meeste baat hebben bij het gebruik van berberine voedingssupplementen als hulp bij het afvallen, maar op dit moment zijn verschillende groepen favoriet. Patiënten met diabetes mellitus zijn aangewezen als een bijzonder aantrekkelijke doelgroep voor berberine, omdat berberine deze patiënten ook kan helpen hun insulineresistentie te verminderen.

Evenzo hebben onderzoekers gesuggereerd dat patiënten met stofwisselingsstoornissen ook zouden kunnen profiteren van het zachte afstemmende effect dat in contrast staat met het harde effect van veel andere afslanksupplementen. Maar berberine kan ook gunstig zijn voor mensen zonder bestaande gezondheidsproblemen die willen afvallen en gezond willen blijven.

Natuurlijk moeten patiënten die geïnteresseerd zijn in het gebruik van berberine zich ervan bewust zijn dat het geen eenheidsoplossing voor gewichtsverlies is. De menselijke studies naar de werkzaamheid van berberine gebruikten berberine niet op zichzelf, maar als onderdeel van een holistisch afslankprogramma met aanpassingen in het dieet en lichaamsbeweging.

 et is inderdaad onwaarschijnlijk dat patiënten resultaten van gewichtsverlies zullen zien als ze alleen berberine nemen zonder hun gewoonten aan te passen; het kan helpen een calorietekort te creëren, maar niet alleen. Maar berberine zal waarschijnlijk een extra voordeel bieden aan patiënten die al bezig zijn met afslankprogramma’s.

Berberine voor gewichtsverlies 

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van berberine voor gewichtsverlies, is het belangrijk om samen te werken met een clinicus die patiënten kan helpen een gezond plan voor gewichtsverlies te implementeren. Door een berberinesupplement van hoge kwaliteit te combineren met positieve veranderingen in de levensstijl, kan het mogelijk zijn om eindelijk de afslankresultaten te bereiken waar patiënten naar op zoek zijn, de lichamelijke en emotionele gezondheid te verbeteren, en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.